علائم کمبود پتاسیم در گیاهان

ساخت وبلاگ

وجود هيدروكسيد پتاسيم در صنایع کشاورزی و مواد گیاهی به راحتی قابل مشاهده است. اما مانند بدن انسان، گیاهان نیز ممکن است بعد از مدتی دچار کمبود هيدروكسيد پتاسيم در خود شوند. کمبود هيدروكسيد پتاسيم در گیاهان بیشتر در گیاهان دارای خاک شنی یافت می‌شوند. اما چرا؟ علت آن خاصیت محلول بودن بون پتاسیم است که بسیار محلول است و می‌تواند در خاک‌های که فاقد کلوئید است به راحتی شسته شود. کمبود هيدروكسيد پتاسيم می‌توان در خاک‌های گچی یا ذغال سنگ نارس که محتوای رس ان کم است مشاهده کرد. هيدروكسيد پتاسيم نقش مهمی در رشد گیاهان دارد و محصولی با کیفیت و مرغوب را به وجود می‌آورد. در ادامه علائم کمبود هيدروكسيد پتاسيم در گیاهان را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

نقش پتاسیم در گیاهان 

نقش اصلی پتاسیم تأمین محیط یونی برای فرآیندهای متابولیکی در سیتوزول است و به عنوان عامل تنظیم کننده فرآیندهای مختلف از جمله تنظیم رشد است. برخلاف نیتروژن و فسفر، از پتاسیم در سنتز ساختاری مولکول‌های مهم شیمیایی استفاده نمی‌شود. پتاسیم در محلول سلول‌های گیاهی یافت می‌شود،

در واقع گیاه را از پژمردگی باز می‌دارد. گیاهان برای سنتز پروتئین و باز و بسته شدن روزنه به یون‌های پتاسیم نیاز دارند و پتاسیم در عملکرد صحیح روزنه‌ها (سلول‌های واقع در پایین برگ که باز و بسته می‌شوند تا بخار آب و گازهای زائد خارج شوند) نقش دارد و به عنوان یک فعال کننده آنزیم عمل می‌کند. کمبود یون‌های پتاسیم می‌تواند توانایی گیاه در حفظ این فرایندها را مختل کند و در پی آن علائم کمبود پتاسیم در گیاهان ظاهر شود. پتاسیم همچنین در سایر فرآیندهای فیزیولوژیکی مانند فتوسنتز، سنتز پروتئین، فعال سازی برخی از آنزیم‌ها و… نقش دارد.

علائم کمبود پتاسیم در گیاهان 

به طور معمول علائم کمبود پتاسیم در گیاهان شامل سوزش قهوه‌ای و پیچ خوردگی نوک برگ‌ها و همچنین کلروز (زرد شدن) بین رگبرگ‌های برگ است. لکه‌های بنفش نیز ممکن است در قسمت زیرین برگ ظاهر شود. رشد گیاه، رشد ریشه و رشد دانه و میوه معمولاً در گیاهان کمبود پتاسیم کاهش می‌یابد. غالباً، علائم کمبود پتاسیم ابتدا در برگهای مسن (پایین) ظاهر می‌شود زیرا پتاسیم یک ماده مغذی متحرک است، به این معنی که یک گیاه می‌تواند پتاسیم را به برگهای جوانتر هنگامی که کمبود K دارد اختصاص دهد.

گیاهان دارای کمبود بیشتر پتاسیم در معرض آسیب‌های ناشی از سرما و بیماری هستند و علائم آنها اغلب می تواند با سوزاندن باد یا خشکسالی اشتباه گرفته شود. این کمبود بیشتر در چندین محصول مهم میوه و سبزی شایع است و در گیاهان سیب زمینی، برنج، گوجه فرنگی، سیب، توت، انگور و تمشک بیشتر دیده می‌شود. چغندر قند، غلات و شبدر نیز معمولاً دچار کمبود پتاسیم می‌شوند.

علائم کمبود پتاسیم در گیاهان مختلف 

علائم کمبود پتاسیم در گیاهانی که بیشتر دچار کمبود پتاسیم می‌شوند به شرح زیر است:

سیب زمینی 

در سیب زمینی، اندازه غده بسیار کاهش یافته و عملکرد محصول کم است. برگهای گیاه مات به نظر می‌رسند و غالباً به رنگ سبز آبی با کلروز بینابینی هستند. برگها همچنین در قسمت‌های زیرین لکه‌های کوچک و قهوه‌ای تیره و در سطوح فوقانی به شکل برنز ایجاد می‌شوند.

گیاهان برنجی

در برنجی‌ها، برگ‌ها به رنگ سبز آبی و ممکن است درجه کمی از کلروز بینابینی داشته باشند. سوزش در امتداد لبه‌های خارجی برگ‌ها امری عادی است و برگ‌ها به دلیل رشد کند اغلب بافت سختی دارند.

گوجه فرنگی

در گوجه فرنگی ساقه‌ها چوبی شده و رشد آن کند می‌شود. برگ‌ها به رنگ سبز آبی و سبز هستند و ناحیه روده‌ای اغلب به رنگ خاکستری کم رنگ محو می‌شود. برگ‌ها ممکن است ظاهری برنز داشته باشند و تکه‌های زرد و نارنجی در برخی از برگچه‌ها ایجاد شود. میوه‌ها غالباً ناهمگون رسیده و گاهی اوقات لکه‌های سبز رنگی در نزدیکی ساقه‌ها دارند.

سیب

در سیب، برگ‌ها در اطراف لبه‌ها سوزانده می‌شوند و کلروز بینابینی شایع است. میوه‌های سیب اغلب طعم کمی اسیدی یا چوبی دارند.

انگور و توت

در انگور، توت و تمشک، برگشت شاخه‌ها رایج است و اگرچه گیاه در مراحل اولیه کمبود ممکن است جوانه‌های شکوفه زیادی تولید کند، راندمان میوه پایین و میوه‌ها از کیفیت پایین برخوردار هستند.

به یاد داشته باشید که برای جذب بهتر هيدروكسيد پتاسيم باید رطوبت کافی نیز وجود داشته باشد. زمانی که خاک با کمبود k مواجهه می‌شود کاهش جذب این ماده کاهش پیدا می‌کند. بعد از این اتفاق آهک زدن بوجود می‌آید که این اهک زدن باعث کاهش شستشو شود و نتیجه آن افزایش احتباس پتاسیم در خاک می‌شود. در نتیجه می‌توان کاهش هيدروكسيد پتاسيم را در گیاه مشاهده کرد. امیدواریم این مقاله علائم کمبود این ماده را به اطلاع شما رسانده باشد.

استعلام قیمت هیدروکسید پتاسیم

خرید آب اکسیژنه

مواد شیمیایی...
ما را در سایت مواد شیمیایی دنبال می کنید

برچسب : کاربرد پتاسیم,استعلام قیمت پتاسیم,خرید پتاس,مقدار مصرف پتاسیم, نویسنده : ثریا بازدید : 64 تاريخ : سه شنبه 29 آذر 1401 ساعت: 20:44